top of page

Mats Alfredsson, Street photographer


Mats Alfredsson föreläser för Lerums Fotoklubb den 3 okt i Tingshuset.

Mats Alfredsson är verksam som street photographer med världen som arbetsfält.

Genren går ut på att upptäcka och fånga både små som stora händelser i den urbana offentliga miljön.

Den här kvällen berättar han för oss vad är det som driver honom att fotografera okända människor. På gator, tunnelbanor, pubar, caféer och andra tänkbara offentliga miljöer. Är det ens tillåtet att göra det? Utan att be om lov i förväg? Hur skulle du själv reagera? Bli stolt, nyfiken eller upprörd? Han kommer bland annat att berätta storyn bakom en del speciellt utvalda bilder. Men vi får också höra om andra intressanta upplevelser kopplade till hans fotograferande. Bland annat om hur det gick med mannen i Chicago som hotade slänga hans kamerautrustning i gatan och tillkallade polis. Eller när han lämnade över sin kamerautrustning till en uteliggare i centrala Chicago för att själv bli porträtterad i en minst sagt ruff miljö. Vi kommer att få en djup insikt i hur kameran fungerar som ett passa till det okända. Men framförallt kommer Mats att övertyga oss om varför han anser det vara nödvändigt att fotografera och dela med sig av den här typen av bilder.

Mats har under de senaste åtta åren haft en rad separata utställningar, runt om i Sverige och även internationellt. Just nu finns en pågående utställning i Lidköping. Han har också precis avslutat en utställning i Chicago. Han ingår också i ett internationellt fotokollektiv. The Street Collective, med fotografer från Tyskland, England, Israel, Frankrike, Indien och USA. Som lite kuriosa kan nämnas att Mats är född och uppväxt i Floda/Lerum.

För 1,5 år sedan gav han ut sin första bok, Chicago Streetwalk, Ca 160 sidor med bilder enbart från en stad som är djupt förankrad i hans hjärta.

Den kommer också att finnas till försäljning den här kvällen.

bottom of page