top of page

Lightroom Katalog

På terminsstarten nu på torsdag kommer vi hantera grunderna i LR. Vi börjar med att kika på hur LR är uppbyggt. Inför tillfället ska ni ha sett följande gratisfilm på moderskeppet:

Ni som precis skaffat LR ska innan se till att programmet är installerat och fungerar.

Funktioner och uttryck vi kommer hantera:

 • Katalog

 • Katalogen är hela LR förutom originalbilderna. I katalogen finns dina justeringar av bilderna, taggar, samlingar mm. I katalogen ligger även de små bilderna som LR skapar av originalen. Katalogen i LR är en ensam fil på datorn. Detta gör att man enkelt kan flytta med sig hela katalogen till exempel till en annan dator eller dela den med en vän.

 • Förhandsvisning

 • Detta är de små bilderna som LR skapar av originalen. Detta gör LR för att snabbare kunna hantera stora mängder av bilder. Detta gör också så att originalen ligger orörda utan att riskera att bli överskrivna av redigeringar. Bilderna som kallas förhandsvisning ligger i ett dokument vilket återskapas och uppdateras för varje gång man lägger till bilder.

 • Importera från annan katalog

 • "Arkiv" "Importera från annan katalog", denna funktion finns bland annat till för att man enkelt ska kunna jobba på flera datorer.

 • Jobba i flera kataloger

 • Eftersom katalogen i LR är en fil på datorn så kan man ha flera sådana filer och på så vis jobba i flera kataloger på samma gång. Ett exempel på när man vill jobba i flera kataloger kan vara om man vill separera jobbilder med privata bilder eller uppdrag med roliga bilder.

 • Säkerhetskopiering av katalog

 • När du stänger av LR så kommer det upp en fråga på om du vill säkerhetskopiera katalogen. Detta kan vara bra att göra, då behöver man dock fundera över om det krävs med tanke på det säkerhetskopieringssystemet man har i övrigt. Viktigt att veta här är att standardförfarandes är att kopian placeras på nästan samma ställe som originalet. Det är även viktigt att veta att detta alltså endas är katalogen som kopieras och alltså inte dina originalbilder. De behöver du säkerhetskopiera på något annat vis.

 • Var ligger katalogen?

 • Katalogen ligger som standard i en mapp som heter "Lightroom" placerad i din mapp för "Bilder" på datorn.

 • Var ska originalen ligga?

 • Här är det mycket som spelar roll för hur man jobbar. Det viktigaste är att man vet att man har en säkerhetskopia som fungerar. Då är det inga konstigheter att lägga bilderna varken på datorns hårddisk eller på en extern hårddisk.

Varmt välkomna till cirkelns första tillfälle för terminen.

Gott fotande :)

bottom of page