Sommarlovsaktivitet

Foto: Kevin Hageland

Bilder från utställningen den 18 augusti 2016

Om daglägret

Under sex dagar fördelade på vecka 28 och 29 har Lerums Fotoklubb i samarbete med Lerums Kommun anordnat ett fotodagläger för ungdomar i åldern 12-15 år. Syftet med arrangemanget har varit att ge ungdomarna en introduktion till att fotografera – lite grundläggande kunskap om hur man hanterar en kamera, lite vett och etikett och framförallt glädjen i att låta kreativiteten flöda! För att ge alla ungdomar möjlighet att kunna vara med, köpte föreningen in ett antal kompaktkameror som vi lånar ut under lägret.

Första veckan gjorde vi en mjukstart genom att ta oss till naturreservatet vid Säveån i Stenkullen och börja lära känna varandra och kamerorna lite. Sedan tog det fart på allvar – tack vare en av våra dedikerade flygplansfotografer – Lennart – fick vi en guidad visning av Aeroseum i Säve och därefter åkte vi upp till Härryda och fotograferade flygplan som kom in för landning på Landvetter flygplats. Tredje dagen tog vi oss till Sjöviksgården i Sjövik, där vi satsade hårt på en blanding av macrofotografering och action – allt från myror till splashbilder när en av deltagarna gjorde hjältemodiga hopp i sjön från bryggan (det var en gråmulen och kall dag!) och när Mia kastade stenar i vattnet så att ungdomarna fick chansen att fånga splashet på bild!

Andra veckan inledde vi med fotografering i Jonsereds trädgårdar – där var det en salig blandning av insekter och blommor, några av ungdomarna hittade hästarna och fåren också! Tanken var därefter att vi skulle till Kåhögs gård och fotografera kor, men tack vare Kirsten som lyckades ordna visning på Fågelcentralen på Hisingen, ändrade vi planerna och nöjde oss med att åka förbi Kåhögs gård och köpte mjölk som erbjöds deltagarna under lunchen. Väl på Fågelcentralen fick vi information om deras arbete och fick på nära håll se både falkar, ugglor, småfåglar, måsar, en korp och andra fåglar som av olika anledningar rehabiliteras där! Sista fotograferingsdagen gjorde vi utflykt med museijärnvägen Anten-Gräfsnäs, där vi fick vara med och tanka vatten i ångloket samt vara med och vända loket i Gräfsnäs. I Gräfsnäs ägnade vi dagen åt porträttfoto och galna upptåg – bad, upptäckten av en liten abborre (som var död) och en gigantisk fisk som vi inte listade ut vad det var för sort (som också var död) och Emma visade talang för att jonglera med vattenmeloner!

Lägrets sista dag ägnades åt att redigera de bilder som ungdomarna kommer att ställa ut på vernissagen den 18 augusti i Tingshuset i Lerum!

Vi från fotoklubben som deltagit i arrangemanget är oerhört stolta över de fantastiska ungdomarna – vi har haft två härliga veckor tillsammans! Jag vill även passa på att tacka Magnus T Carlsson på Lerums Kommun för det fina samarbetet vi haft – jag har stört honom på hans semester lite nu och då, med praktiska frågor och information om hur vårt arrangemang har avlöpt!

Tack för ett par fantastiska veckor!

För Lerums Fotoklubb,

Marie de Verdier Persson